פרשת: שמות | הדלקת נרות: 16:19 | הבדלה: 17:39 (ירושלים)
הרב אמיר דוּמָן
התורה שלנו, תורת ישראל, מחולקת באופן הכללי ביותר לשתיים: תורה שבכתב, ותורה שבעל פה (שגם היא הלכה ונכתבה במהלך אלפי שנים, בעיקר מסוף ימי בית שני והלאה). התורה שבכתב היא התנ"ך כולו: תורה, נביאים, כתובים. ה"כתובים" הם דברים שנכתבו ברוח הקודש ששרתה על גדולי ישראל מימי הנביאים ועד תחילת ימי בית שני. ה"נביאים" הם דברי נביאי ישראל שהוסכם כי הם נצרכים לכל הדורות כולם, ולכן נכללו בתנ"ך. ואילו ה"תורה" היא חמישה חומשי התורה שניתנה לעם ישראל בסיני על ידי משה רבנו, אדון כל הנביאים. פרשיות השבוע שלנו הן חלוקת חמשת חומשי התורה לחמישים וארבע פרשיות, שנקראות בציבור בבית הכנסת בשבתות השנה, החל משבת "בראשית" שהיא הראשונה לאחר חג הסוכות, ועד לפרשת "וזאת הברכה" שמסיימים בה את התורה בחג "שמחת תורה" שבסוף חג הסוכות.
מאחר שמספר השבתות ה"פנויות" לקריאת פרשת השבוע משתנה משנה לשנה (בגלל חגים שחלים בשבת, או שנה מעוברת) – לעתים מצרפים שתי פרשיות לקריאה בשבת אחת.
לא תמיד חלוקת התורה לפרשת השבוע הייתה כפי שהיא בימינו. אמנם כבר מימי משה רבנו נהגו לקרוא בתורה באופן ציבורי בימי שבת, וכל שני וחמישי בשבוע, אך הקריאה הייתה אז קצרה יותר, וה"סבב" ארך כשלוש שנים. מימי גלות בבל התפשט המנהג לקרוא את התורה בשנה אחת, ומימי ה"גאונים" בבבל, לפני כ1200 שנה, התקבל המנהג בכל קהילות ישראל.
צריך לזכור ולשים לב, שקריאת פרשת השבוע בבית הכנסת היא קהילתית: הציבור מתכנס לתפילה ומתאחד סביב התורה. שבעה קרואים "עולים לתורה" ומכובדים בקריאתה (או על ידי "בעל הקורא"), וכך כל הקהל נעשה שותף למפגש עם בורא עולם ודבריו.
אך כמובן, לימוד התורה הוא מצווה גדולה ואישית לכל איש ואשה בישראל, בכל גיל ובכל מצב. מה כולל לימוד התורה? את כל התורה, חלקיה ופירושיה. באיזה אופן? לבד, בחברותא, בחבורה, בספרים או בצפייה והאזנה – כל המרבה הרי זה משובח, כל אדם לפי המתאים לו.
ומתוך כל התורה – פרשת השבוע היא ההזדמנות שלנו להפגש עם אהבת ה' אלינו בכל שבוע מחדש! איך? בפסקה הבאה…
כבר האירו את עינינו גדולי ישראל בדורות שעברו, וגילו לנו ש"פרשת השבוע" איננה רק חלוקה טכנית לצורך הנוחות, אלא בעלת משמעות מופלאה: הזמן שלנו וכל מה שקורה לנו בו באופן אישי ולאומי, מקבל חיים ופשר באמצעות פרשת אותו השבוע, בכל שבוע מחדש. ככל שנלמד להקשיב לדברי ה' יתברך המכוונים אלינו בדברי הפרשה, נקבל הארה והכוונה לחיים שלנו עם כל תוכנם.
לשם כך חוברו בכל הדורות מאות ואלפי פירושים לפרשיות השבוע, ובכל שבוע מחדש נלמדים בעם ישראל אינספור שיעורים ודברי תורה על יסוד פרשת השבוע. היום ניתן למצוא ב"ערוץ מאיר" עשרות אלפי שיעורים בכל הנושאים שבתורה, שביהדות, ושעל סדר היום, מפי עשרות רבנים ותלמידי חכמים, והכל באהבה ובאמונה, כדרכו של "מכון מאיר". שיעורי פרשת השבוע ב"ערוץ מאיר", באתר או באפליקציה וברשת בכלל, ניתנים לצפייה והאזנה, להורדה ולחיפוש לפי בחירה, וכך יכול כל אחד למצוא את "האות שלו בתורה".
חפשו אותנו, ותמצאו את עצמכם…