פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > המשך התקפי זעם אצל ילדים- חינוך לריסון ושליטה עצמית

המשך התקפי זעם אצל ילדים- חינוך לריסון ושליטה עצמית

התמודדות עם התקפי זעם ותוקפנות של ילדים היא בין האתגרים הקשים בחינוך” כמעט כל הורה או מחנך עומד חסר אונים מול גילוי של תוקפנות בילדות ובגיל הרך.
במאמר הקודם כתבתי על הקושי בדחיית סיפוקים אצל ילדים בגיל הרך. היכולת לשלוט ולדחות סיפוקים דורשת בגרות. זהו תהליך הנרכש על ידי חינוך הדרגתי” על ידי התערבות נבונה של הורים” כאשר הדגש הוא על ההדרגתיות בהתאמה לשלב ההתפתחות של הילד” לפי כוחו ויכולותיו הנפשיים והפיזיים.
ילדים לומדים להכיל את התסכולים והאכזבות שלהם; הם לומדים לרסן ולשלוט בעצמם באמצעות ההורים; הכוחות של הילד תלויים ביכולת של ההורים להירגע ולהרגיע.
הורים מרגישים איבוד שליטה כאשר הילד הרך והרגוע הופך פתאום להיות עצבני ואגרסיבי – מכה וצורח. הורים הנבהלים ומגיבים בעצבנות או בחוסר אונים לא יצליחו להרגיע את הילד. העצה שניתנת להם להתעלם – לא להתערב” אינה מועילה. הם מנסים להיות אפאטיים – אדישים” וזה רק מגביר את הצרחות וההשתוללות. הורים אמורים להיות רגישים ולהביע רגישות זו על ידי ביטוי מעשי או מילולי” כך הילד לומד להביע במילים את אכזבתו. ויחד עם זאת אל להם לוותר או להיכנע בגלל רחמים כלפי הילד המשתולל או בגלל אבדן שליטה. חשוב להבין – לתסכולים יש כוח להצמיח” למשל: הורים שמגבילים את שעות הצפייה במחשב או את אכילת הממתקים” מחזקים את מערכת הריסון ואת יכולת השליטה של הילד.
מסתבר כי ככל שהילד גדל הגמישות הנפשית הולכת וקטנה” וקשה לו לרכוש הרגלים שלא נרכשו בגיל צעיר (זה אפשרי אבל קשה)” לכן חשוב שהורים יקבעו כללים כבר בגיל הרך. הצבת גבולות היא קודם כל היכולת שלנו כהורים להציב גבולות פנימיים בתוכנו – לתחושות שלנו” ולא להתפתות לרגש הספונטאני -האימפולסיבי” במיוחד במצבים מלחיצים כאשר הילד בהתקף של עצבנות. התגובות של ההורה במצבים אלו- זהו המקום שממנו הילד לומד הכי הרבה!
הרגלים וגבולות
החינוך לשליטה מתחיל מהיום הראשון לחיי הילד: בלוח הזמנים” בנהלים קבועים” בהרגלי אכילה ושינה” בארגון” בסדר וניקיון” בדחיית סיפוקים. כל אלו יוצרים עולם מסודר” מאורגן שקט”רגוע” בטוח” לא מאיים ומסוכן. הגבולות והנהלים מאפשרים לו להתפתח כראוי ומתעצבים בשנים הראשונות לחייו.
בשנים האחרונות” אחת התופעות השכיחות אצל ילדים שאני נפגשת בה היא חרדות ופחדים” כשהם חווים את הסביבה כמסוכנת ומאיימת. נדמה לנו שגבולות הם כללים טכניים שמלמדים ילד מה מותר ואסור” מה נכון וטוב ומה מסוכן” אולם הגבולות הם אינם רק עניין של טוב או רע” אלא יוצא בעיקר מהמקום של ההורה עם עצמו כבעל סמכות ואחריות” ומהמקום שהוא תופס בעולמו הפנימי הנפשי של הילד” הוא מקום החיבור בין ההורה לילד. ללא עזרת ההורה הוא עלול ללכת לאיבוד” שכן ההורה עוזר לילד לגבש עולם פנימי מסודר ומאורגן” בהירות פנימית” קובע חוקיות של חיים ומסיר ממנו דימיונות שווא הגורמים לחרדות.
איך נמנע אפוא התנהגות של התקפי זעם?
על ידי מסרים עקביים וברורים של מה מותר ואסור” גם בבית וגם במערכת החינוך. חשוב שהורים יבדקו כיצד הם מגיבים רגשית והתנהגותית להתקפי הזעם” האם משהו בתגובה שלנו מעודד את ההתנהגות” כמו למשל רגשי אשם כלפי הילד” רחמים” תחושת חוסר אונים” או ביקורת קשה” פחד וחוסר אמון בילד.
יש לדאוג שהילד לא יפיק רווח מהתנהגותו” שעל ידי הצרחות הוא מקבל את מה שביקש.
אפשר לחבק אותו כדי להפסיק את ההשתוללות” לתת לו מסר של החזקה – “אתה מסוגל להרגיע את עצמך”” ולעודד אותו לדבר ולבטא מילולית מה שמציק לו.
ביטוי של אמפטיה – לנסות להרגיש את התחושות שלו שבאות לידי ביטוי בצריחות שלו” כמו אכזבה או כעס” שהביאו אותו להתנהג כך” אך לא לקבל התנהגות זו” “השתוללות לא תעזור לך”” ולהעביר לו מסר באופן עקבי שזה בשליטתו” ואנחנו מאמינים שהוא גם יכול” “אתה מרגיש רע כשאתה מאבד שליטה”. לא להעביר לו מסר ש”אנחנו לא יודעים מה לעשות איתך”” כדי שהוא יבין שזה נתון לשליטתו ואחריותו הוא” כן יש לעודד אותו להתנהגויות שמאפשרות לו לתרגל שליטה עצמית בתחומים ובמצבים אחרים.
אנו דואגים ללמד את ילדינו כיצד לרסן” להתאפק ולבלום את כעסם ותסכולם” כמו כן אנו עוזרים לילד “לשים ברקסים” כחלק מתהליך הגדילה והחיברות. חשוב לתת לילד גם אפשרויות של פורקן חיובי כגון: עיצוב בחומרים שונים” פלסטלינה” הכאה בעץ” מוזיקה”ועוד… יש לשמור על איזון בהעברת המסרים” להימנע מהטפת יתר לאיפוק ומגבולות מחמירים מדי שעלולים לגרום דווקא ליותר התנהגויות תוקפנות” להופעה של מחלות פסיכוסומאטיות. הדחקה של תוקפנות או דיכויה עלולים לגרום לקשיים רגשיים קשים להתמודדות.
המשך תוקפנות בגיל הילדות והבגרות בהמשך.

hadasage@walla.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

סמכות הורית – הכנה למתן תורה
Shape-2
machon
סמכות הורית (2)
Shape-2
machon
סמכות מנהיגות (3)
Shape-2
machon
והגדת לבנך
Shape-2
machon
משברי אמון בין הורים ומתבגרים: מאמר מיוחד מאת הדסה גהלי
Shape-2
sadness-513527_640
אמון בחינוך – שקרים (חלק א’) מאמר מאת הרבנית הדסה גאלי
Shape-2
Gesture of trust
אבא של שבת ואמא של שבת
Shape-2
machon
ילדים מיוחדים
Shape-2
machon
עולם של ילדים
Shape-2
machon
עקשנות (סיום)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן