פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > צהר תעשה לתיבה – הארות על לשון התפילה

צהר תעשה לתיבה – הארות על לשון התפילה

עדיין צריכים אנו לשרש כמה ‘מסורות’ שנגררות עמנו מתקופת הילדות” כי שבשתא לא תמיד ממילא נפקא. אחת מהן היא שיבוש נפוץ בזמר “שושנת יעקב” המושר בפי כל בימי הפורים.
למעשה” זמר זה הוא הסיפא של הפיוט הקדמון “אשר הניא” (מוזכר כבר על ידי רש”י) הנאמר לאחר קריאת המגילה. הפיוט המתאר את נס הפורים בנוי על פי אותיות הא-ב” פותח במילים “אשר הניא עצת גויים ויפר מחשבות ערומים” ומסיים באותיות ש-ת” שאותן נהגו לזמר – “שושנת יעקב צהלה ושמחה בראותם יחד תכלת מרדכי. תשועתם היתה לנצח ותקוותם בכל דור ודור”. זמר ידוע וחביב” אך דא עקא – דווקא בחתימה שבהּ מבטא הפייטן את תכליתו של הפיוט – פניית הודיה לקב”ה – שם השבשתא.
במילים “תשועתם הָיִיתָ לנצח” פונה הפייטן לקב”ה בלשון נוכֵח – אתה היית מקור התשועה והתקווה של עם ישראל בכל דור ודור. תחת זאת שר הציבור (ע”פ ‘מסורת’ הגן): תשועתם היתה לנצח” בלשון נסתרת. ולא היא! – לא היא היתה לנצח” אלא אתה היית (והִנךָ) תשועתם ותקומתם. הפיוט בכללו כאמור מתאר את נס הפורים.
ממילות הפתיחה של הפיוט “אשר הניא”” נראה שכוונת הפייטן היתה לאומרו בהמשך לברכה הנאמרת לאחר קריאת המגילה” והמילים “אשר הניא” מחוברות למילים “הא-ל המושיע” שבחתימת הברכה. כלומר הא-ל המושיע הוא אשר הניא עצת גויים בקום עלינו אדם רשע וגו’.
המשכו של הפיוט מתאר את גזרת המן” עובר (באות כ’) למרדכי ואסתר” למפלת המן” ובאות ק’ לתקנת חג הפורים “קיימו עליהם לעשות פורים ולשמוח בכל שנה ושנה”. רק מן האות ר’ פונה הפייטן כאמור אל הקב”ה בלשון נוכֵח (בג’ מילים מתחרזות): ראיתָ את תפילת מרדכי ואסתר” המן ובניו על העץ תליתָ שושנת יעקב (=רומז לעיר שושן” לשושנה בין החוחים) צהלה ושמחה… תשועתם הייתָ לנצח ותקוותם בכל דור ודור.
ומעניין לעניין באותו עניין –
הנוהגים לזמר “שושנת יעקב” במנגינה הנפוצה” מסיימים בעקבות מנגינה זו ב”ברוך מרדכי היהודי”” ומסתפקים במשפט זה שהוא אחד מתוך פיסקה בת שבעה משפטים שעניינם ה”ברוכים” מול ה”ארורים”.
ובכן באנו להצביע על פסק השו”ע (סימן תרצ סע’ טז) שבניגוד לנוסח מקוצר זה” שמקורו בשירת ילדי הגן – פוסק על פי הירושלמי – “צריך שיאמר ארור המן אשר ביקש לאבד… ברוך מרדכי היהודי… ארורים כל הרשעים” ברוכים כל ישראל” וגם חרבונה זכור לטוב”.
ולשומעים ינעם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

ר’ דוד טֶעבּיל ממינסק זצ”ל
Shape-2
machon
צהר תעשה לתיבה – הארות על לשון התפילה
Shape-2
machon
צהר תעשה לתיבה – הארות על לשון התפילה
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן