פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > נוער מתויג

נוער מתויג

התגובות השונות והשנויות שנשמעו בתקשורת על הנוער שלנו” משקפות את הבלבול הרב שנוצר באופן טבעי בגיל ההתבגרות אצל הורים” מחנכים ורבנים. הכי פשוט לתייג אותו” זה נותן הרגשה שהצלחנו להגדיר אותו ולהבין את התופעה.
הכי קשה” שעד לפני שנים אחדות היו הנערים האלו כה קרובים אלינו” התמסרנו למילוי תפקידנו כהורים – לגדל” לטפח” להעניק ולחנך ופתאום אנחנו מוצאים עצמנו שקועים במאבקי שליטה” בחוסר יכולת לתקשר איתם” לא תמיד אנו מודעים למושגים הפסיכולוגיים ההתפתחותיים אך אנו עושים כל שאפשר ושביכולתנו שיהיה לילד שלנו עתיד בטוח וטוב אפילו משלנו” אנחנו מנסים ומתאמצים כל הזמן לכוון וללמד אותם מהי הדרך הנכונה והטובה” מנסים לשכנע אותם שהתשובות הנכונות נמצאות בידינו. בהגיעם לגיל ההתבגרות חל מפנה חד בהתפתחות שלהם” הם מגלים את כוחם – את יכולות החשיבה שלהם” הם מתוודעים למושגים מופשטים של אמת וצדק” ונלחמים בלהט עליהם. כדי לבסס ולשכנע את הסביבה שדעתם ייחודית ועצמאית. הם חווים תחושה של כל יכול” העולם נחווה כמרחב תעופה” עם אפשרויות אינסופיות” הם מרגישים משוחררים מכבלי הזמן והמרחב” אין חוקים וכללים מחייבים” במיוחד אם הם כבר לא במסגרת מתחמת. הם צריכים להרגיש חזקים” חכמים ומוצלחים מאתנו” כדי שיוכלו להיפרד מאיתנו ולבנות לעצמם חיים עצמאיים ואחראיים.
אז מה קורה לנוער היקר שלנו – דור ההמשך נושא הדגל? למה אנחנו מאוכזבים ממנו? כאשר אנחנו ההורים לא מוותרים על השליטה והכוח שבידינו אנחנו אומרים להם שאנחנו הצודקים ואנחנו בעלי הניסיון החכמים שיודעים הכל. האמירות השיפוטיות שלנו כמבוגרים מקפיצות אותם” אנחנו נסחפים לויכוחים” לביקורת תמידית” מריבות ומתח שיוצר מועקה מכבידה בבית. קשה להכיל את השינויים הבוטים שמתרחשים בחיי הנפש של המתבגר” הלימודים כבר לא תופסים מקום חשוב בחייהם” החוצפה כלפי ההורים מערערת ומאיימת על סמכותנו. אנחנו נושאים נאומים חוצבי להבות על ערכים וחיים ועתיד… ככל שהמאבק יחריף הם יעשו את הדברים הכי מרגיזים” ילחמו בנו וידחקו אותנו לפינה. במצב כזה כבר יהיה קשה להרעיף עליהם מחמאות” חום ואהבה.
האווירה העכורה שמשתלטת על הבית אינה מתאימה למתבגר” הוא זקוק למקום שיעודד אותו” שימלא אותו בכוח” שיתפעל ממנו” מהיכולות הייחודיות לו ומהאישיות המיוחדת שלו” שיגבו אותו. ולכן הוא יחפש מקום אחר” בקבוצות דומות ששם כבר יעשו את העבודה” והם יעצימו זה את זה” בדרכם. המרחק מהבית נותן להם תחושה של עצמאות. אין קשה יותר להורים שמאבדים את בנם בין הגבעות. הם מבולבלים” מתוסכלים” אבודים כמו שהמתבגר מרגיש.
גיל ההתבגרות מעמיד אותנו בפני דילמות קשות שאין להם תשובה אחת מוחלטת. איך תוחמים גבולות כאשר ברור שבגיל ההתבגרות יש צורך דווקא בלשחרר ולתת יותר חופש? איך יוצרים מסגרת של מותר ואסור לטובתם של המתבגרים ולמען השקט הנפשי של ההורים? אנחנו כל הזמן על חבל דק – מתי לשחרר ומתי להיאבק ולהתעקש” מתי לוותר ומתי להדק… אנחנו נדרשים כל הזמן להקשיב לעצמנו ולהבין את העומק שבחיי הנפש של המתבגר” אך מתקשים לגלות אסרטיביות ולדרוש מילדינו לכבד את הגבולות שלנו. אנחנו פוחדים וחרדים שהוא ישיב לנו מלחמה ויעזוב את הבית” וחוששים שהוא עלול לפגוע בעצמו. הנוער זקוק להנהגה שתתחבר ותבין ברגישות את העולם הפנימי שלהם. במקום להצטרף ל”מחול השדים” של התקשורת ולנסות להגן על הציבור שלנו מפני הנוער המסוכן” שמסכן את שמנו “הטוב”” צריך מנהיגות חזקה ערכית שתכוון את הכוחות החיוביים שלהם לאפיקים יעילים שלא תיפגע בעתידם” הנוער לא מפותח מספיק לשקול את ההשלכות של מעשיו בגיל הזה בטווח הארוך. הם חיים ללא מסגרת של חוקים וכללים” ומתעוררים אחרי שנים של התבגרות ומתוודעים לטעויות שעשו “איך לא חשבתי אז… איך בזבזתי את השנים האלו…” ולכן הם זקוקים לתמרורים של “עצור” עד כאן!
גם אנחנו כמבוגרים מרגישים שאנו יוצאים מגדרנו על מעללי הממשלה והתקשורת” רוצים לדפוק חזק על השולחן ולהסביר כמה אנחנו צודקים בדרכנו ובאמונתנו” כמה לא הגיוני ולא מוסרי לעקור ישובים” מאחזים” אבל אנחנו כמבוגרים מבינים את מוגבלותנו” מאופקים יותר ומנסים בדרכים אלטרנטיביות לגיטימיות לשכנע את העולם בצדקת דרכנו.
במאמר זה אין כמובן שום מתן הצדקה למעשיהם של נערי ה’תג מחיר'” לא כלפי חיילים בצה”ל” ולא כלפי אף גורם” אלא לעורר למחשבה ודיון איך מתחברים אל החבר’ה האלו” מנתבים את כוחותיהם לאפיקים יעילים. ומעבירים להם בגאון את הלפיד – שהם ימשיכו להוביל את הדור הבא.
hadasage@walla.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

סמכות הורית – הכנה למתן תורה
Shape-2
machon
סמכות הורית (2)
Shape-2
machon
סמכות מנהיגות (3)
Shape-2
machon
והגדת לבנך
Shape-2
machon
משברי אמון בין הורים ומתבגרים: מאמר מיוחד מאת הדסה גהלי
Shape-2
sadness-513527_640
אמון בחינוך – שקרים (חלק א’) מאמר מאת הרבנית הדסה גאלי
Shape-2
Gesture of trust
אבא של שבת ואמא של שבת
Shape-2
machon
ילדים מיוחדים
Shape-2
machon
עולם של ילדים
Shape-2
machon
עקשנות (סיום)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן