פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > ראיון עם הרב עמוס נתנאל – להיות הורים לנוער המתבגר” גם בחופש הגדול…

ראיון עם הרב עמוס נתנאל – להיות הורים לנוער המתבגר” גם בחופש הגדול…

החופש הגדול עדיין בתחילתו” אך הסוגיות החינוכיות הקשורות בו” כבר צפות ועולות במלוא עוזן בבתים רבים. פנינו אל הרב עמוס נתנאל” בבקשה לסייע בידינו ההורים בבניית יחס חינוכי נכון כלפי ילדינו המתבגרים גם בימות הקיץ.
ש: החופש הגדול” הוא באמת גדול וארוך מאד… כהורים לנוער” אנו מוצאים את עצמנו עומדים פעמים רבות מול התמודדויות אשר לרוב צצות דווקא בימי החופש. כיצד מתמודדים אתן?
ת: כמו בכל נושא אחר” ראשית עלינו לשאול את עצמנו” מה ה’ רוצה מאתנו באתגרים” בקשיים שהוא מעמיד בפנינו ובפני הילדים והנוער. ובמיוחד בנושאים אלו” של התמודדות עם ריגושים מסוגים שונים” בתחומים הרגשיים והגופניים” כדאי לעצור רגע ולברר קודם את העקרונות” ומתוך כך להתחיל לבנות סולם תהליכי” בו הילד יטפס לפי כוחותיו. לכן אנו מקדימים תמיד את החזון למעשה.
ש. למה חשוב להתחיל מבירור העקרונות? האם לעקרונות אלו חשיבות עקרונית או מעשית?
ת: גם וגם. צריך להבין כי ברירת המחדל של תהליך בירור העקרונות היא מצב שבו אנו נגררים” ולא מובילים. מגיבים במקום מנהיגים. זהו עניין עקרוני” בוודאי בחינוך ילדים. השאלה: ‘מה ריבונו של עולם רוצה מאיתנו’ משאירה אותנו כל הזמן במפגש עם ה’ ומתוך כך אנו עוסקים בהובלה” ולא בתגובה לתהליך. אפשר להמשיל את הדבר לשני בוקרים מגדלי צאן. לאחד יש גדר מסביב לשטחו” ולכן הוא יכול להיות עסוק בהמלטות” אילוף העדר ועוד. לבוקר השני לעומת זאת אין גדר” והוא רץ כל הזמן אחרי צאנו. אומר לו חברו – “רגע! תבנה גדר! זה יקל עליך את העבודה כולה!” עונה לו הבוקר השני – “אין לי זמן לבנות גדר” אני חייב כל הזמן לרדוף אחרי הצאן הנמלט…”
ש: בפועל זה נראה שהמציאות חזקה כל כך עד שבעצם היא זו המובילה” לא כן?
ת: יש כאן שני תהליכים המתרחשים במקביל. הראשון הוא התהליך שמוביל הקב”ה דרך המציאות” שהיא אכן חזקה וסוחפת. עם זאת” קיים תהליך נוסף התלוי בנו כיצד אנו נתווה את הדרך לאור המציאות. התהליכים הפוכים בכיוונם” כלומר מלמעלה למטה” ומלמטה למעלה” אך משלימים במהותם. זוהי סגולתנו כהורים” היכולת להוביל את התהליכים החינוכיים לאור אתגרי הדור.
ש: אם כן” מה יכולים להיות העקרונות אשר מונחים לפתחנו בימות החופש?
ת: נציין את שלושת הנושאים העיקריים. חירות” בניין הקשרים המשפחתיים” והמשך בניין הזהות והעצמאות של המתבגר.
נתחיל בנושא הראשון” החירות. הילד נמצא במשך השנה במסגרת. בד”כ מסגרת זו היא מאד תובענית” יש לו הרבה חובות ודרישות אשר תוחמות לו את מסגרת החיים. והנה מגיע זמן בו הוא מקבל חירות. (אגב” אנו מדברים כרגע על החופש הגדול” אך הדברים נכונים כמובן גם לכל החופשים האחרים).
בחודשי החופש” הילד מקבל “ים” של זמן” שלכאורה “הוא מחליט לגביו”” כל הזמן לרשותו. זהו ניסיון שקשה מאוד לעמוד בו. גם מבוגרים שיוצאים לפנסיה” לפעמים מאבדים את עצמם. זהו משבר מאד קשה … ק”ו שלנער” אשר נזרק לחופש עם אלפי גירויים ופיתויים מצד אחד” וזמן פנוי כמעט אינסופי מהצד השני” קשה לעמוד מולם. אנו צריכים להיות שם בשבילו. לעזור לו לרומם ולגלות את החירות האמיתית שלו. זוהי חירות במובן של הקשר של הנער למציאות מתוך בירור הרצון הפנימי. עד עכשיו” במהלך שנת הלימודים” יתכן שרוב הפעולות שעשה הנער בינו לבין רבש”ע” בינו לבין הדרישות הלימודיות היו במידה זו או אחרת ב”אונס” בתוך המסגרת. עכשיו זוהי ההזדמנות של הנער” לפעול מתוך חירות. להוציא לפועל את חינוכו… “הדור קיבלוה” – מרצון.
ש: ובכל זאת יש איזו מסגרת בחופש” לא? הכוונה היא כמובן למסגרת המשפחתית.
ת: נכון. זוהי בדיוק הנקודה השנייה – החיבורים המשפחתיים. הרבה פעמים” מכל מיני סיבות” לילד” להורה ולמשפחה” אין כמעט פנאי להיפגש” במיוחד אם הנער או הנערה נמצאים במהלך השנה בפנימיה. בחופש יש לנו הזדמנות לעצב את התא המשפחתי – לכתחילה” כפי שהיינו רוצים שייראה. תכנון נכון” מראש” של החופש הגדול מאפשר ליצור מפגשים וחיבורים של התא המשפחתי אשר יצעידו אותנו אל המקום בו היינו רוצים שיהיה. זוהי הזדמנות נוספת שרבש”ע מזמן לנו בימות החופש.
ש: הרב עמוס” יאמרו הנערים” ואולי בצדק – בכל זאת זה חופש! תנו לנו להיות בחופש!
ת: זוהי נקודה נוספת. אפשר לשים לב” כי “זרימת” הנערים לכיכרות” לחופים” לחו”ל ואפילו לפריקת עול” מתרחשת בעיקר בחופש. הנער אומר – התאמצתי כל כך קשה” עכשיו תניחו לי. בקשת חופש זו היא חוויה חזקה” שאין צורך להתנגד לה” אלא בעיקר יש לעזור לנער לחשוב – מהו חופש עבורו. מה יכלול החופש? עבודה? טיולים? מה יגרום לו לצאת מהחופש בהרגשה של סיפוק. כאן הדגש הוא בעיקר על אחריות. על בגרות. על עצמאות. זוהי הנקודה השלישית. דווקא מתוך החופש אנו ממשיכים ובונים את זהותו” את עצמאותו ואת בגרותו של הנער.
אלו שלוש נקודות עקרוניות אשר ראוי לברר” עוד לפני שניגשים לפן המעשי. הזדמנויות פז ששתל הקב”ה במציאות הקייצית החמה…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

ראיון עם הרב עמוס נתנאל – להיות הורים לנוער המתבגר” גם בחופש הגדול…
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן