פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > אין להמעיט בערך של מעט אור

דף הבית > חנוכה > אין להמעיט בערך של מעט אור

אין להמעיט בערך של מעט אור

החג הראשון בהיסטוריה של האנושות
מה היה החג הראשון בהיסטוריה של האנושות? חז”ל מספרים לנו שאדם הראשון תיקן חג קדום: “לפי שראה אדם הראשון יום שמתמעט והולך” אמר: אוי לי” שמא בשביל שסרחתי עולם חשוך בעדי וחוזר לתוהו ובוהו” וזו היא מיתה שנקנסה עלי מן השמים” עמד וישב ח’ ימים בתענית ובתפלה” כיון שראה תקופת טבת וראה יום שמאריך והולך” אמר: מנהגו של עולם הוא” הלך ועשה שמונה ימים טובים” לשנה האחרת עשאן לאלו ולאלו ימים טובים” (ע”ז ח” א).
אי אפשר שלא להצביע על הקשר בין החג שאדם הראשון תיקן לבין חנוכה. ראשית” מדובר באותה תקופה בשנה “תקופת טבת”. שנית” אורך שני החגים הללו הוא שמונה ימים. בנוסף” לגבי החג של אדם הראשון נאמר “לשנה האחרת עשאן לאלו ולאלו ימים טובים” (ע”ז שם) ולגבי חנוכה נאמר “לשנה אחרת קבעום ועשאום ימים טובים בהלל והודאה” (שבת כא” ב).
מה פשר ההקבלה הזאת בין שני החגים הללו? מה חז”ל מנסים לומר לנו בזאת?
מדוע כבתה אין זקוק לה?
שאלה: אם אדם הכין שמן בשיעור שיספיק להדלקה של לפחות חצי שעה. אך מספר רגעים לאחר שהדליק נר חנוכה” הנר נכבה” האם חייב להדליק שנית?
תשובה: בגמרא בשבת מופיעות מספר שיטות בשאלה האם “כבתה זקוק לה”? כלומר אם נר חנוכה נכבה” האם זקוק [=צריך] להדליק שנית? בסופו של דבר הגמרא מביאה את השיטה של רב “כבתה אין זקוק לה”. וכך הרמב”ם פוסק להלכה “הדליקה וכבתה אינו זקוק להדליקה פעם אחרת” (הל’ מגילה וחנוכה ד” ה).
אך יש להקשות” אם כל הרעיון של הדלקת נר חנוכה הוא ‘פרסומי ניסא’ (ראה: שבת כג” ב; משנ”ב רצו” כו)” מדוע אם “כבתה אין זקוק לה”? הרי איך יפרסמו את הנס אם לא בנר שיישאר דלוק במשך זמן סביר?!
כל אור הוא משמעותי
מעשה שהיה בנר החמישי של חנוכה. עשרות חסידים הצטופפו בבית המדרש הקטן של חסידות טאלנה בשכונת בית וגן בירושלים. רבי יוחנן טברסקי” האדמו”ר מטולנא הדליק את נרות החנוכה בחנוכיה מוכספת. החסידים שרו בדבקות ‘הנרות הללו’. אך לפתע” חסיד צעיר שניסה להתבונן מקרוב ברבי” איבד את שיווי משקלו ונתקל בחנוכיה המוכספת. החנוכיה התרסקה ארצה” השמן המהודר נשפך והפתילות עפו לכל כיוון. בבת אחת השירה של החסידים נפסקה. אך היה אדם אחד שהמשיך לשיר – הרבי מטולנא. הרבי לקח את הצעיר בידו והתחיל לרקוד עמו “הדלקה עושה מצוה” כבתה אין זקוק לה” הוא שר. “אין סיבה לדאוג המצוה כבר נעשתה” הרבי הרגיע את הצעיר.
הרבי מטולנא לימד אותנו שההדלקה עצמה היא המצוה. ברגע שהדלקנו את החנוכיה” כבר הוספנו אור וקדושה בעולם. ולכן” אפילו אם הנרות נכבו” אין זה משנה את העובדה שהאור כבר הואר בעולם. “כי בכחה של הקדושה הוא להשפיע הרבה על הסביבה” בבחינת מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך” (מעייני השלוח לז).
עכשיו אנו מבינים את התשובות לשאלות שפתחנו בהם: אדם הראשון תיקן את החג הראשון בהיסטוריה של האנושות בגלל דבר אחד” הוא ראה שהימים מתחילים קצת להתארך ושיש רגעים נוספים של אור בעולם. עצם העובדה שיש קצת יותר אור בעולם” זה כבר סיבה לשמוח. וזהו בדיוק הרעיון של חנוכה” אפילו אם הדלקנו נרות חנוכה והם נכבו” האור שהדלקנו השאיר רושם על העולם. כל אור הוא משמעותי ואפילו אם הוא רק האיר לרגע אחד בלבד.
האור הגנוז והערך של שעת לימוד תורה
בתחילת פרשת בראשית נאמר שביום הראשון אלוקים ברא את האור “וַיֹּאמֶר אֱלֹקִים יְהִי אוֹר וַיְהִי אוֹר” (בראשית א” ג). אך חז”ל שואלים מה היה טיבו של אור זה? הרי המאורות נבראו רק ביום הרביעי (שם יט)!
רבי אליעזר מלמד אותנו שזהו האור הגנוז “אור שברא הקדוש ברוך הוא ביום ראשון – אדם צופה בו מסוף העולם ועד סופו” כיון שנסתכל הקדוש ברוך הוא בדור המבול ובדור הפלגה וראה שמעשיהם מקולקלים – עמד וגנזו מהן…ולמי גנזו – לצדיקים לעתיד לבא” (חגיגה יב” א). השאלה היא אם אלוקים ידע שיהיו רשעים בעולם שבגללם יצטרך לגנוז את האור” מדוע ברא את ה’אור הגנוז’ מלכתחילה?
התשובה היא שעצם זה ש’האור הגנוז’ היה קיים בעולם זמן קצר” העולם אינו יכול להיות אותו עולם. ה’אור הגנוז’ השאיר רושם על העולם והאיר אותו.
והיכן נגנז ה’אור הגנוז’?
חז”ל מלמדים אותנו שהאור נגנז בתורה וכל מי שלומד את התורה מקבל מה’אור הגנוז’. “ובכל מקום שעוסקים בתורה בלילה יוצא חוט אחד מאור ההוא הגנוז” ומשך על אלו שעוסקים בתורה” (זוהר ח”ב קמט” א).
ומה הכוונה שמי שלומד תורה זוכה למעט מן ה’אור הגנוז’?
לפעמים אנו שואלים את עצמנו ‘וכי יש ערך ללמוד תורה חמש דקות?’ אך חז”ל מלמדים אותנו שכל רגע של לימוד תורה הוא משמעותי ואין לשער את ההשפעה של רגע של לימוד תורה על נפש האדם ועל העולם. ולכן “לעולם אל ימנע אדם עצמו מבית המדרש אפילו שעה אחת” (ביצה כד” ב).
עכשיו אנו מבינים מדוע מי שלומד תורה זוכה ל’אור הגנוז’: כשם שהאור הגנוז נברא אף על פי שהיה עתיד להיגנז” בכל זאת אלוקים לא נמנע מלברוא אותו” כך יש ערך לכל שעה של לימוד תורה ולכן אין להימנע מללמוד תורה אפילו לזמן מועט. כל אור הוא משמעותי.
לתגובות: natanorot@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

פרשת ויקרא: התשובה המפתיעה לאדישות
Shape-2
האדישות
מעמיקים בפרשיות ויקהל פקודי: לצאת למסע כשאתה עדיין בחנייה?
Shape-2
כיצד אפשר לצאת למסע כשאנחנו עדיין בחנייה
אלוקים מאמין באדם . משנת הרב יונתן זקס – 2
Shape-2
WhatsApp Image 2021-03-07 at 19.06.57
“עשית את התורה מתוקה עבורנו” . משנת הרב יונתן זקס פרק 1
Shape-2
הרב יונתן זקס
קווים להגותו ולמורשתו של מו”ר הרב יונתן זקס זצ”ל – חלק ח’: הרב שלימד לשאול שאלות
Shape-2
machon
קווים להגותו ולמורשתו של מו”ר הרב יונתן זקס זצ”ל
Shape-2
machon
קווים להגותו ולמורשתו של מו”ר הרב יונתן זקס זצ”ל
Shape-2
machon
קווים להגותו ולמורשתו של מו”ר הרב יונתן זקס זצ”ל חלק ג’: החידוש הגדול בשאלת הרוע בעולם
Shape-2
machon
קווים להגותו ולמורשתו של מו”ר הרב יונתן זקס זצ”ל
Shape-2
machon
קווים להגותו ולמורשתו של מו”ר הרב יונתן זקס זצ”ל
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן