פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > חינוך יחידני או קבוצתי ?

חינוך יחידני או קבוצתי ?

במהלך הדורות עברה מערכת החינוך בישראל תהפוכות רבות. אבל ישנם עקרונות חינוכיים קבועים שעיצבו את אופיה” ולא חל בהם שינוי בכל הדורות. לדוגמה: לימוד תורה בקבוצה” בחבורה. עיקרון זה מצוי בחז”ל: “עשו כתות כתות ועסקו בתורה לפי שאין התורה נקנית אלא בחבורה” (ברכות דף סג ב). מדוע חשוב כל כך ללמוד תורה בקבוצה? מסביר הראי”ה קוק זצ”ל שהאווירה הקבוצתית תואמת את הערכים שהתורה מבקשת להנחיל לעם ישראל – “תורתנו הקדושה היא תורת חיים שאינה מנהגת את ההולכים בה לחיי נזירות ומאיסה בעולם ובתענוגיו הטהורים… על כן יש בתכונתה הצורך לחיי חברה ורעוּת שהוא הדבר המביא לחיים מדיניים [= חברתיים] יפים ונאים… ואינה נקנית אלא בחבורה” ההיפך של הבדידות וההתרחקות מבני אדם” (עין איה). התורה חותרת לפעול בתוך חברה תוססת החיה בתוך העולם” ולא בתוך קבוצת נזירים המנותקים מהוויות העולם. לכן גם דרך לימודה הוא בחבורה.
עוד אמרו חז”ל: “חרב על שונאיהם של תלמידי חכמים שיושבין בד בבד [= בבדידוּת] ועוסקין בתורה” ולא עוד אלא שמטפשין… ולא עוד אלא שחוטאין” (ברכות” שם). מסביר הרב קוק ב”עין איה” שחז”ל רומזים בדברים הנ”ל לשלושה נזקים הנגרמים על ידי לימוד תורה מתוך התבודדות: א. לימוד בחבורה” המפגיש את הלומד עם דעות אחרות המנוגדות לדעתו” מקנה לו את מידת הסובלנות שהיא חיונית לקיים ‘האמת והשלום אהבו”. אבל אם “האדם מוסגר בחוגו הצר ולא ידע מאומה מהמון דעות חבריו העוסקים בתורה וחכמה… הוא לא יוכל שאת כל דעת שהיא שונה מדעתו. ובזה תהיה הסיבה היותר חזקה למחלוקת ומריבה”. ב. הנזק השני נוגע לעיונים בדעות ובאמונה. מי שלומד לבד מתקשה להשיג את האמת לאשורה” “ועולים קמשונים במושגים של הדעות” שמטפשין”. ג. הנזק השלישי נוגע להלכה. הלומד תורה בבדידות יתקשה לברר את ההלכה בצורה מדויקת. הוא עלול לשגות במסקנה ההלכתית ולבוא לידי חטא” ועל כך נאמר “ולא עוד אלא שחוטאין”.
מוסיף הרב “כי אף על פי שלפעמים יוכל האדם בבדידוּת לעיין בדברים יותר נשגבים” מבחבורה” אבל תועלת הסדור ותיקון ההדרכה יוצא לעולם מתוך חבורת השלמים” (עין איה לברכות מג ב).
לכן” מאז ומעולם” למדו בעם ישראל תורה בחבורה” בתלמודי תורה ובישיבות.
אבל במהלך הדורות חלו גם שינויים משמעותיים במערכת החינוך. אחד מהם הוא המעבר מכיתה המורכבת מתלמידים בעלי אותה רמת ידע והבנה לכיתה המורכבת מתלמידים בני אותו גיל. בעבר” לא התחשבו בגיל התלמידים אלא ביכולת ההבנה שלהם ובקצב התקדמותם האישית. המלמד לימד קבוצה אחת שהיו בה תלמידים צעירים ומבוגרים כאחד” בעלי אותה רמה לימודית. תלמיד כשרוני טיפס מהר מקבוצה לקבוצה והשתלב בקבוצה שהתאימה להישגיו הלימודיים. הוא לא היה כבול לקצב ההתקדמות של בני גילו אלא זינק בזריזות במעלות התורה. יש שעדיין מתגעגעים לשיטת הלימוד הישנה מפני שהשיטה הנוכחית (חלוקה לשכבות גיל) עוצרת את הצמיחה הרוחנית של בעלי הכישרון. וכך כתב הרב מנשה קליין זצ”ל (מחבר “שו”ת משנה הלכות”): “עניין הכיתות בחדרים בזמן-הזה הִרבה בני תורה ולקח את עם-הארצוּת מהרחוב” אבל מצד שני גזל מאתנו את ה’גדולים’. וזאת מלפנים בישראל שמי שהיה חריף ומצוין היה עולה ולומד עם בחורים גדולים לומדי תורה. ודכירנא כד הוינא טליא [= אני זוכר שבצעירותי]” היינו לומדים יחד בחורים מגיל בר-מצוה עד גיל עשרים וארבע ואפילו יותר” והצעיר הזדרז שיוכל להמשיך ולהתחרות עם הגדולים” והיה עניין של חכמת סופרים תרבה חכמה. לא כן בזמן הזה” שהולך עם הסדר [= מתקדמים לפי הקצב של הכיתה]” מונעים את המצוין שהיה יכול לעלות פי כמה מהנמנים והולכים עמו בכיתה. ולוּ היו שומעים לי” היה ראוי לעשות כמה כיתות ממצוינים מכמה ישיבות” ושיגדלו גדולי ישראל”.
החלוקה לפי שכבות גיל תורמת למרבית התלמידים ומזיקה למצטיינים. בשיטה הישנה” היתה נשירה עצומה” כפי שמתארים חז”ל: “בנוהג שבעולם” אלף בני אדם נכנסין למקרא” יוצאין מהן מאה. מאה למשנה” יוצאין מהן עשרה. עשרה לתלמוד” יוצא מהן אחד”. מתוך אלף רק אחד יצא לתלמוד. לעומת זאת” בשיטת החינוך המקובלת היום” המטרה איננה להוציא את ה”אחד” המיוחד לתלמוד אלא לקדם את כולם. לכן” במקום למשוך קדימה את הכיתה” מה שעלול לייצר פערים בין המתקדמים יותר למתקדמים פחות” דוחפים מאחור את כולם. וכך מצליחים להצעיד את כולם יחד כברת דרך חינוכית ארוכה” של 12 שנים.
נדמה שלא מקרה הוא שחלה מהפכה חינוכית זו. זה פרי של ההשגחה האלוקית. ועל כך במאמר הבא.
לתגובות: aviner@neto.net.il . לב אבות – קו חם (חינם) להורים של מתבגרים. המשיבים בקו: רבנים” פסיכולוגים ויועצים. טל’: 02-9973232. אתר “לב אבות” – evavot.org.ill באתר – מאמרים ושיעורי וידיאו מפי אנשי חינוך” רבנים ופסיכולוגים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

תפילת נעילה – על מה אנחנו ננעלים?
Shape-2
machon
כיצד מחזירים ילדים בתשובה? הרב אלישע אבינר
Shape-2
אלישע אבינר
חינוך יחידני או קבוצתי? (ב)
Shape-2
machon
קשיי תקשורת עם מתבגרים: הרב אלישע אבינר
Shape-2
tin-can-238488_640
חוזרים לבית הספר בשמחה
Shape-2
machon
חינוך יחידני או קבוצתי ?
Shape-2
machon
דמי כיס והיחס לכסף (ב)
Shape-2
machon
חינוך לאבלות על חורבן המקדש בדור של גאולה – הרב אלישע אבינר
Shape-2
הכותל
בין הזמנים והחופש הגדול חלק ב’ הרב אלישע אבינר
Shape-2
beach-814679_640
דמי כיס והיחס לכסף (א)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן