פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > התמסרוּת חינוכית – עד כמה?

התמסרוּת חינוכית – עד כמה?

אחת השאלות הקשות בנושא חינוך היא “עד כמה? עד היכן?”. נראה כי אין סוף להשקעה האפשרית בחינוך ילדינו. אין לה גבול. אף פעם לא נוכל לומר: “די” השקענו מספיק בחינוך ילדינו ואנחנו עוצרים כאן”. תמיד קיימת אופציה להוסיף: לבלות שעות נוספות עם הילד” לשלוח אותו לחוגים נוספים בתורה” מדע” ספורט ויצירה” להעמיד לרשותו מורה פרטי ולרכוש לו לומדות חינוכיות” ועוד ועוד. למעשה” השקעה חינוכית אין-סופית בילד אחד היא לרוב בלתי אפשרית ולוּ מפני שזה יבוא על חשבון שאר הילדים. לכן אנחנו נאלצים לחלק את המשאבים האישיים שלנו (פנאי” זמן וכסף) בין כל ילדינו. חלוקה זו הכרחית” היא נכפית עלינו” לכן אינה מעוררת דילמה חינוכית מהותית. הדילמה מתעוררת כאשר ההשקעה הרבה בחינוך ילדינו באה על חשבון הטיפוח האישי שלנו עצמנו” ההורים. שאלה זו מדירה שינה מעיני רבים: כמה הם צריכים להקדיש לחינוך ילדיהם וכמה להקדיש לעצמם” להתפתחותם האישית” המשפחתית והמקצועית” ואף לרווחתם האישית? יש הורים שמתייסרים סביב שאלה זו. הם משקיעים המון בחינוך ילדיהם” זה דורש מהם ויתורים לא פשוטים” ולמרות זאת הם חוששים שמא אינם עושים מספיק.
יש הורים שמצהירים “אני חי עבור הילדים שלי. כל חיי מוקדשים לטובת ילדי”. זה לגיטימי. אדם רשאי “להקריב” את חייו לטובת הזולת. בספרי תולדות גדולי ישראל” מסופר על אימהות של מי שעתידים היו להתפרסם כגדולי עולם שהקדישו את חייהן לגידול בניהן לתורה וליראת שמים. מסירות מעין זו קיימת לא רק ביחסים בין הורים לילדים אלא גם ביחסים בין ילדים להורים: יש בנים ובנות שמקריבים את חייהם למען הוריהם. הם מוותרים על נוחות” עצמאות ובניית משפחה” על מנת לטפל ולתמוך בהוריהם הזקוקים להם.
השאלה איננה האם מותר להורים להקריב את חייהם עבור חינוך ילדיהם אלא מהי חובתם” מהו היקף ההשקעה שהם חייבים להשקיע. השאלה מתעוררת לרוב במישור הכלכלי. חינוך כרוך בהוצאות גדולות. זהו סעיף תקציבי משמעותי. כגון: מימון חינוך פרטי או חינוך במוסד פנימייתי. לפעמים הדילמה שמתעוררת היא מקיפה עוד יותר: האם להחליף מקום מגורים על מנת להתקרב לבית ספר שדוגל בקו חינוכי המתאים לבית” או לבית ספר שעשוי לפתח בצורה טובה יותר את היכולות והכישורים של הבן/הבת. או האם חייבים לעבור דירה לסביבה ששוררת בה אווירה חיובית יותר שתיטיב עם הילדים. מעבר דירה מצריך ויתור על חברה” מקום עבודה וקריירה אישית. השאלה היא” האם יש גבול להשקעה החינוכית הנדרשת? האם טובת ההורים ונוחותם גם הם שיקול שמותר/רצוי להתחשב בו?
מהדוגמאות הקודמות” עולה שהדילמה איננה מתמקדת במישור הכלכלי בלבד” אלא היא קיימת גם במישור הנפשי. החלפת מקום מגורים איננה עניין כספי אלא אובדן חברה ומקום עבודה” וכו’. הוויתור הנדרש הוא במישור הנפשי. כשם שמשאבינו הכלכליים אינם אין-סופיים כך משאבינו הנפשיים אינם אין-סופיים. הם מוגבלים. ויתור וקושי אינם נמדדים במישור הכלכלי בלבד אלא גם במישור הנפשי.
בחז”ל מצאנו התייחסות אחת הנוגעת לסדרי הקדימויות (האם ההורים קודמים או הילדים קודמים). הנושא הוא לימוד תורה. אם אין די כסף לממן לימודים גם לאב וגם לבן” מי קודם? התשובה היא: “היה הוא רוצה ללמוד תורה ויש לו בן ללמוד תורה – הוא קודם לבנו. ואם היה בנו נבון ומשכיל להבין מה שילמוד יותר ממנו – בנו קודם. ואף על פי שבנו קודם לא יבטל הוא” שכשם שמצוה עליו ללמד את בנו כך הוא מצווה ללמד עצמו” (רמב”ם הל’ ת”ת א ד). הוי אומר: במערכת השיקולים” השיקול הראשון הוא הכדאיוּת. לכן” קודם מי שנבון יותר – האב או הבן. אבל אם שניהם שקולים” האב קודם. התפתחותו הרוחנית של האב קודמת לזו של הבן.
לפעמים השאלה מוצגת בדרך זו: “מה קודם – חינוך הילדים או נוחוּת ההורים?” אם הדילמה היא חינוך הילד מול נוחוּת ההורים” אין מי שיחלוק שטובת הילדים קודמת. אבל” לא תמיד מה שעומד מול טובת הילדים הוא רק “אי-נוחוּת” ההורים. לפעמים מול טובת הילדים עומד “לא טוב” קשה ומעיק” להורים. אם זה המצב” הרי שלא מדובר במחיר שההורים לבדם משלמים אלא במחיר חינוכי שהילדים עלולים לשלם. מדוע? מפני שילדים צריכים לגדול במשפחה שלהוריהם “טוב”. זהו תנאי חיוני להתפתחותם הבריאה (של הילדים). הם זקוקים להורים שמחים ונינוחים. כאשר “טוב” להורים במישור האישי והחברתי” המקצועי וכמובן הרוחני” נוצרת סביבה מטיבה לילדים.
אף שהכסף איננו העיקר בחיים” וטובת הילדים חשובה ממנו” אם הוצאות החינוך מכבידות על ההורים” מטרידה את מנוחתם ומשפיעה לרעה על שלוותם הנפשית” עלולה להיפגע האווירה בבית” ובסופו של דבר זה יתנקם בילדים. מה שמונח כאן על כף המאזניים אינו רק נוחוּת ההורים מול שיקול חינוכי אלא שיקול חינוכי אחד מול שיקול חינוכי אחר.
לכן” הסיסמה “חינוך הילדים קודם לכל” היא נכונה בערבון מוגבל. היישום שלה מצריך זהירות רבה” מפני שלעיתים טובת הילדים היא להתחשב דווקא בטובת ההורים. לדוגמה: אם הַחלפת מקום מגורים בגלל שיקולים חינוכיים עלולה להכביד הכבדה ניכרת על ההורים ולפגוע בשלוותם” עדיף “להסתפק” בפתרונות חינוכיים מקומיים – בתנאי שהם סבירים – ולא לזעזע את כל המשפחה.
לתגובות: aviner@neto.net.il . לב אבות – קו חם (חינם) להורים של מתבגרים. המשיבים בקו: רבנים” פסיכולוגים ויועצים. טל’: 02-9973232. אתר “לב אבות” – אתר – מאמרים ושיעורי וידיאו מפי אנשי חינוך” רבנים ופסיכולוגים.

תגיות: השקעה, חינוך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

תפילת נעילה – על מה אנחנו ננעלים?
Shape-2
machon
כיצד מחזירים ילדים בתשובה? הרב אלישע אבינר
Shape-2
אלישע אבינר
חינוך יחידני או קבוצתי? (ב)
Shape-2
machon
קשיי תקשורת עם מתבגרים: הרב אלישע אבינר
Shape-2
tin-can-238488_640
חוזרים לבית הספר בשמחה
Shape-2
machon
חינוך יחידני או קבוצתי ?
Shape-2
machon
דמי כיס והיחס לכסף (ב)
Shape-2
machon
חינוך לאבלות על חורבן המקדש בדור של גאולה – הרב אלישע אבינר
Shape-2
הכותל
בין הזמנים והחופש הגדול חלק ב’ הרב אלישע אבינר
Shape-2
beach-814679_640
דמי כיס והיחס לכסף (א)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן