ואני קניתי נחלה כדי לפרנס משפחתנו מיגיע כפינו… ויום טוב היה לי כאשר זכיתי להעלות עשרים גמלים מלאים מעשר ראשון ומעשר שני לירושלים ולחלקם לכוהנים ולוים ולעניים. וחטאתנו גרמו כי לא באתי עד עתה אל המנוחה ואל הנחלה” כי רבו עלינו מלשינים ורודפים עד אשר לקחו את נחלתנו בזרוע” ה’ ירחם- והייתי מן הצועקים ואינם נענים למשפט כדת” אונס רחמנא פטריה” מן השמיים ירחמו במהרה בימינו” אמן.” (מתוך ספרו “ברית עולם”)
הרב עקיבא יוסף שלזינגר נולד בשנת ה’תקצ”ח בפרשבורג שבהונגריה” לאביו הרב יחיאל שהיה מתלמידי החת”ם סופר וחבר בקהילת “מחזיקי הדת” בעיר. אביו התפרנס מחכירת קרקעות לחקלאות” וכך התוודע עקיבא יוסף לעבודת האדמה. בן 16 הצטרף עקיבא יוסף לישיבתו של “הכתב סופר”- ר’ שמואל בנימין סופר” בנו של החת”ם סופר” שגם הסמיך אותו לרבנות. בהמשך עבר לישיבתו של המהר”ם שיק” שאף הוא הסמיכו לרבנות.
בשנת ה’תר”כ נשא לאישה את בתו של הרב הלל ליכטנשטיין” שהיה ידוע במלחמתו כנגד הרפורמה. ר’ עקיבא יוסף נרתם אף הוא למאבק” ובהמשך יצא לאור חיבורו “לב העיברי” (העיבר”י- ראשי תיבות: עקיבא יוסף בן רבי יחיאל) שכלל פירוש לצוואת החת”ם סופר” ודברים חריפים ביותר כנגד הרפורמה וההשכלה. הספר זכה לתהודה עצומה במזרח אירופה” הודפס באלפי עותקים והתקבל בכבוד גדול ובשמחה בקרב יראי ה’.
ר’ עקיבא יוסף ראה כצורך עליון” למען השמירה על הזהות היהודית” לשמור על השפה העברית. עפ”י עדויות שנות” דרש להשתמש במכתבים וכו’ רק בלשון הקודש” “ובשבתות היה מטיל על בני ביתו לשוחח עמו אך ורק בלשון הקודש”. כאשר נטען כנגדו שהוא קנאי ועוסק בהסתה נגד הונגריה” הסביר:” עברי אנכי ואת תורת ה’ אשמור… אנחנו אומה ככל האומות” לא איבדנו תקוותינו מלשוב לארצנו. אנו אוהבים ההשכלה והחכמה- אך כך בלשוננו ובדרכנו הישראלית”.
לאחר שנחל כמה אכזבות במאבקו למען שמירת הזהות היהודית” הגיע הרב שלזינגר למסקנה שיהודי שרוצה לחיות חיי יהדות אמיתיים- אין לו דרך אחרת אלא להתיישב בארץ ישראל. בשנת ה’תר”ל” לאחר שחלם חלומות בהם ראה אות משמיים- החליט לפעול באופן מעשי ולעלות לארץ ישראל. כאשר שמעו על החלטתו ניסו בכל דרך להניעו מכך” ואף הציעו לו משרות רבנות” אך הוא השיב:” כבר כתבתי תנאים עם כלה אחרת- היא ארץ ישראל” אשר לא אוכל לביישה”.
בקיץ ה’תר”ל הגיע “לב העברי”: לארץ ישראל” והתיישב ב”בית המערבים” שבעיר העתיקה בירושלים” שם גם ייסד את בית המדרש שלו” שפתחו היה מכוון אל מול בית המקדש. בלילות היה עורך תיקון חצות ומתאבל בדמעות שליש על שממות הארץ.
הוא ערך מסעות על גבי חמור בכל רחבי ארץ ישראל” והצטער מאד על כי עשירי ישראל שבגולה אינם נוקפים אצבע לגאולת הארץ. בספרו “ברית עולם” הוא פונה למי שעיניהם בראשיהם ורואים את הנולד- למכור את כל רכושם ואפילו את כתרי ספרי התורה- ולעלות לארץ ישראל. הוא היה גם צפה” שנים רבות לפני הצהרת האו”ם” שאם יהיו בארץ ישראל ששים ריבוא יהודים- יתנו האומות רשות לישראל למשול בה. יחד עם תלמידיו ובהם רבה של חברון הרב אליהו מני” ויואל משה סלומון” הקים את “חברת מחזירי עטרה ליושנה” שמטרתה הייתה לסייע לתקומת העם” לישוב הארץ ולתחיית השפה העברית. בשנת ה’תרל”ג הוציא לאור ספר ובו תכנית מדינית- כלכלית מפורטת להפליא במטרה להכין” ברישיון האומות” את שיבת עם ישראל לארצו והקמת חברה יהודית ברוח התורה” שתהווה מרכז רוחני לכלל יהדות העולם. התכנית הקיפה את כל רבדי החיים: התיישבות” חקלאות” תעשיה” שפה” צבא ואפילו סגנון לבוש יהודי. כשסייר באזור חברון” כתב:” באנו וראינו מה שלא פיללנו לראות בארץ ישראל- 26 הרים פוריים ויערות עצים צומחים עליהם. בין ההרים משתרע מישור פורח” ובשני מקומות מצאנו גם חורבות עתיקות ובהם עמודים עתיקי ימים מאד. התפללתי שם שחרית ומנחה וגם מעריב” ומעולם לא כיוונתי את לבי כמו בתפילה ההיא” ואפילו לא ביום הכיפורים. דמעות זלגו מעיני בזכרי מה אבד לנו. אי אפשר לי לתאר כלל את המקומות האלה” העזובים מבניהם זה אלפי שנים” כיצד הם לובשים גיל בשוב אליהם יהודים”.
עקב יוזמתו זאת” העלה הרב שלזינגר את חמתם של רבני הישוב הישן” שהחרימו אותו והאשימוהו בעזות מצח כנגד חז”ל ובנבואות שקר. את הספר דנו לשריפה ואף איימו לפגוע בו. במקביל” הוצע לו לשוב להונגריה ולכהן כרב קהילה גדולה” אך הוא דחה זאת באמרו:” טוב למות בירושלים מלמלוך במצרים”. בשנת ה’תרמ”ד” לאחר שהיה שותף לרכישת אדמות רבות בפתח תקווה” נסע להונגריה כדי לקרב לרבות לרעיות שיבת ציון. מתנגדיו ניצלו את היעדרו” ונישלו אותו מנחלתו. עד סוף ימי זעק “לב עיברי” חמס על הגזלה. בהמשך” ניסה שלזינגר לחדש את התכלת בציצית ולהתיר תקיעה בשופר בעיר העתיקה בראש השנה שחל בשבת. חידושים אלה רק העצימו את ההתנגדות כלפיו מצד רבני ירושלים.
בסוף ימיו” עוד הספיק “לב העברי” לייסד את אגודת “רמתיים צופים”” שרכשה קרקעות מצפון לירושלים. השמועות על הצרת בלפור וועידת סן- רמו” הגיעו אליו כשכבר היה זקן וחולה” ומילאו את לבו שמחה. כאשר התמנה נציב עליון יהודי בארץ ישראל- קיבל את פניו ובירך לכבודו בהתרגשות “שחלק מכבודו ליראיו”. עם זאת” הוא הביע צער גדול על כי מקומם של יהודים שומרי מצוות וירא ה'” ובמיוחד רבנים ואדמו”רים” נפקד מתהליך התחיה. ביום א’ אייר ה’תרפ”ב” השבוע לפני 92 שנה. נתבקש ה”לב העיברי” לישיבה של מעלה” והוא כבן 85 שנה. הוא נטמן בבית העלמין שבהר הזיתים” ועל שמו הוקם הישוב בני עי”ש- ראשי תיבות: עקיבא יוסף שלזינגר.
הגאון הרב עקיבא יוסף שלזינגר” בעל “לב העברי” ומגדולי מבשרי הגאולה ברוח ובמעשה. זכותו תגן עלינו” אמן.


תגובה אחת
שלום האם אפשר להשיג את הספר במהדורה חדשה שאפשר לרכוש במחיר שפוי