פרשת: מידע לא זמין עבור המיקום והתאריך המבוקש | (ירושלים) 

דף הבית > > האינטרנט – כלי או תוכן? (א)

האינטרנט – כלי או תוכן? (א)

א. האינטרנט – כלי או תוכן? – התשובה האינטואיטיבית היא: כלי. וכמו כל כלי הוא תלוי במילוי (= במה נמלא אותו)” והמילוי תלוי בהחלטה אישית. אבל” זה לא לגמרי מדויק” מפני שהאינטרנט ממלא שתי פונקציות:
א. אמצעי תקשורת (מייל” צ’אטים” סקייפ” פורומים” וואטסאפ וכו’) המחבר קצות עולם. ככזה הוא כלי בלבד ואיננו שונה מכל מכשיר טלפון שתוכנו נקבע על ידי המשתמש.
ב. מאגר מידע כמעט אין-סופי. לפני שש שנים היו למעלה מטריליון דפים באינטרנט. מאגר מידע זה מכיל מדגם של כמעט כל היצירה האנושית” בהווה ואפילו בעבר. אבל היצירה האנושית לדורותיה איננה אחידה: יש בה חלקים טובים ואפילו נפלאים” ויש בה חלקים רעים ואפילו נוראים. היצירה האנושית משקפת את שני הכוחות הפועלים על האדם ומניעים אותו: יצר הטוב ויצר הרע. לכן האינטרנט מכיל את הכול – יצירות מופת שמקורן ביצר הטוב וגם את יצירות קלוקלות של היצר הרע. האינטרנט כמאגר מידע איננו כלי ריק אלא כלי מלא בחומר מן המוכן וכמעט אין-סופי.
באינטרנט” המרחק בין הררי הטוב לבין תהומות החושך הוא מרחק של נקישה קלה על המקלדת. לרוב” בחיים” קיים מרחק סביר בין הטוב לרע” מחיצה עבה מבדילה ביניהם. בין השמשות (זמן יצירת המזיקין” כמבואר בפרקי אבות) – התחום המטושטש בין האור לחושך – הוא בסך-הכל כהרף עין. ביתר שעות היממה קיימת הבדלה ברורה בין האור לחושך. אבל באינטרנט” המרחקים והפערים מצטמצמים. אתר אחד עשוי להציע מרכולת זולה ושפלה לצד דברי ערך” מדור תורני איכותי לצד מדור רכילות ותמונות תועבה” והכל מוצג לראווה בעמוד הבית!!
אולי רמזה התורה לאפשרות זו בקביעת מקום קבורת משה בגיא מול בית פעור. סמיכוּת מקום קבורתו של משה רבינו” נותן התורה שהיא אורו של עולם” לבית פעור” משכן הטומאה והפריצות” אומרת דרשני. יש אומרים שהסמיכות מלמדת שבית פעור” מרכז טומאת העריות השפלה” מאפיל על אור התורה ונותן מקום לכל הבלבולים הרוחניים שבעולם. ויש אומרים כי אף שהמרחק הרוחני בין קדושת תורת משה לטומאת בית פעור הוא עצום” אין חיץ הרמטי ביניהם המונע את המעבר מכאן לשם. לעיתים” מספיק צעד אחד קטן כדי לדלג מקדושה גבוהה לטומאה שפלה. בדורנו” אפשרות זו מוחשית יותר מאי פעם: נקישת מקלדת מעבירה את האדם מעולם של אור לעולם של חושך.
ב. נסכם. לאינטרנט שני תפקידים: אמצעי תקשורת ומאגר מידע. בתפקידו כאמצעי תקשורת” האינטרנט הוא רק כלי. אבל בתפקידו כמאגר מידע” האינטרנט הוא כלי מלא תוכן.
אבל” במבט שני” נראה שגם האינטרנט כאמצעי תקשורת הוא הרבה יותר מאשר כלי. דרכו זורם מידע עדכני במהירות הבזק” המאפשר את המפגש בין רחוקים” בין תרבויות זרות” בין בני-פלוגתא אידיאולוגיים ואפילו בין אזרחי מדינות עוינות. האינטרנט מפיל מחיצות ומקרב עולמות רחוקים. כך נוצר הכפר הגלובאלי: שיתוף ואחידות בתחומי עניין החוצים יבשות ועמים. הכלי יצר מהפכה תרבותית!!
זוהי דוגמה אחת להשפעה התרבותית של האינטרנט ככלי. קיימות דוגמאות רבות נוספות. נציין אחדות: השפעת הצ’אטים למיניהם על רידוד השפה” השפעת הפייסבוק על מושג החברוּת ועל מושג הפרטיוּת (לפני כשנתיים הצהירו ראשי פייסבוק שעם לידת הפייסבוק מתה הפרטיוּת!)” השפעת אתרי החדשות על היקף צריכת מידע חדשותי (מה נקרא להיות “מעודכן”)” השפעת הטלפונים החכמים על טיב הקשר בין חברי ה”קבוצה” בקרב בני הנוער (רמת תדירות הקשר בין חברי הקבוצה)” השפעתו הקריטית של האינטרנט על תרבות הבילוי” וכהנה וכהנה.
האינטרנט שחק לחלוטין את ערך המילה הכתובה המתפרסמת ברבים. אמנם מאז ש”הדפוס בזול” ירד קרנה של המילה הכתובה בצורה דרסטית. אבל האינטרנט בא ופגע במילה כתובה בצורה אנושה” כאשר הוא מאפשר לכל זב וצרוע לפרסם בריש גלי את הגיגיו החולניים. בעידן הדפוס” עד גמר מלאכת ההדפסה היתה לכותב הזדמנות להרהור שני. האינטרנט מחק את פער הזמן בין הכתיבה לפרסום. בימינו” עידן האינטרנט” אין כבר אחריות למילה הכתובה. יעיד על כך ז’אנר הטוקבקים שנוצר עם פריחת האינטרנט. הותרה הרצועה לקשקש ולבלבל” לפגוע ולהלבין ברבים את הזולת. וטרם דיברנו על אופנת הבלוגים והפוסטים…
הנגישוּת למאגרי המידע באינטרנט העלתה את השאלה החינוכית האם מוסדות החינוך עדיין צריכים לשים את הדגש על הקניית ידע” שהוא זמין לכל באינטרנט. אולי” במקום זאת” עדיף ללמד את התלמידים כיצד להשיג יידע וכיצד למיין אותו. השפעה נוספת של האינטרנט הוא עודף המידע: בני דור האינטרנט מופצצים בכמויות אדירות של מידע שאינם מסוגלים לעבד ולעכל – האין זה משמעותי?
ממכלול הדוגמאות הנ”ל ניתן ללמוד על היקף השפעת הכלי עצמו על חיינו. כבר לפני 50 שנה קבע מרשל מקלוהן ש”המדיוּם הוא המסר”. הוא טען שהמדיום – אמצעי הביטוי והתקשורת – משפיע על החברה ועל דרך הפנמת הידע יותר מאשר תכולת המידע המועברת באמצעות המדיום. דבריו נאמרו שנים הרבה לפני הופעת האינטרנט. בזמנו הם עוררו פולמוס. כיום” בעידן האינטרנט” אין עליהם חולק. (המשך בשבוע הבא).
לתגובות: aviner@neto.net.il . לב אבות – קו חם (חינם) להורים של מתבגרים. המשיבים בקו: רבנים” פסיכולוגים ויועצים. טל’: 02-9973232. אתר “לב אבות” – evavot.org.ill באתר – מאמרים ושיעורי וידיאו מפי אנשי חינוך” רבנים ופסיכולוגים.

תגיות: אינטרנט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

תפילת נעילה – על מה אנחנו ננעלים?
Shape-2
machon
כיצד מחזירים ילדים בתשובה? הרב אלישע אבינר
Shape-2
אלישע אבינר
חינוך יחידני או קבוצתי? (ב)
Shape-2
machon
קשיי תקשורת עם מתבגרים: הרב אלישע אבינר
Shape-2
tin-can-238488_640
חוזרים לבית הספר בשמחה
Shape-2
machon
חינוך יחידני או קבוצתי ?
Shape-2
machon
דמי כיס והיחס לכסף (ב)
Shape-2
machon
חינוך לאבלות על חורבן המקדש בדור של גאולה – הרב אלישע אבינר
Shape-2
הכותל
בין הזמנים והחופש הגדול חלק ב’ הרב אלישע אבינר
Shape-2
beach-814679_640
דמי כיס והיחס לכסף (א)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן