פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > סבלנות חינוכית

סבלנות חינוכית

מהי סבלנות? – זו היכולת להתנהל בהתאם לקצב העצמי של המציאות. סבלנות חינוכית היא היכולת לחנך בהתאם לקצב הפנימי של החניך. הסבר: כל ההורים מציירים אידיאל חינוכי שהם חותרים להנחיל לבניהם. אף שהמשימה מורכבת” זוכים הורים רבים לראות ברכה בעמלם החינוכי ומצליחים להעביר לילדיהם את האידיאל שבו הם דוגלים. הילדים גדלים לתפארת” לשביעות רצון הוריהם. אבל יש מקרים לא מעטים שכן מתגלים קשיים חינוכיים: הילד רחוק מליישם את האידיאל החינוכי של הוריו” בתחום ההתנהגותי או הלימודי” המוסרי או התורני. הציפיות ממנו לא מתממשות” או מתממשות באופן חלקי ובאיטיות מרובה. אז קיימות שלוש תגובות חינוכיות אפשריות:
התגובה הראשונה” לנסות להכביד את העול על הבן ולכפות עליו את האידיאל החינוכי” על מנת להשיג תוצאות מיידיות. גישה זו הדורשת פתרון עכשווי ומיידי” מתעלמת מהקצב הפנימי של הבן” וטועה ב”דחיקת הקץ”. רגילים לומר שילדוּתיוּת היא מום עובר – אמירה זו היא בשורה טובה” מפני שהיא מבטיחה עתיד טוב” אבל היא כוללת גם הודאה בחוסר היכולת לפתור את הקשיים בהווה. הניסיונות להילחם בילדוּתיוּת של הבן או הבת ולעקור אותה בכוח” ספק רב אם יתרמו לבגרותם” אבל כמעט בוודאות יפצעו אותם נפשית. זוהי דוגמה לצורך בהתחשבות בקצב העצמי של ההתפתחות הנפשית של הילדים. על מינויים וקבלת תפקידים” אומרים חז”ל: “כל הדוחק את השעה” שעה דוחקתו” (ברכות סד א). עיקרון זה תקף לכל ניסיון להאיץ תהליכים שלא על פי הקצב העצמי של המציאות.
התגובה השנייה” מכירה במגבלות של המציאות” ולכן היא מתייאשת” מרימה ידיים ומוותרת על האידיאל החינוכי. היא מנמיכה את האידיאל לגובה של המציאות העכשווית. גישה זו כקודמתה מבקשת להשיג פתרון מיידי” אבל בניגוד לקודמתה המנסה לכופף את המציאות כדי להתאימה לאידיאל” היא קוצצת את כנפי האידיאל על מנת להתאימו למציאות. רבים מתפתים לתמוך בגישה זו” המבטיחה ‘הצלחה חינוכית תמידית'” ועל כן משנים השכם והערב את האידיאלים החינוכיים בהתאם לחולשות בני הנוער.
התגובה השלישית” איננה מחפשת פתרון מיידי. היא מכירה בקשיים החינוכיים” בחולשות של הבנים ובליקויים של החניכים” אבל איננה מתייאשת בגללם. היא ממשיכה לדבוק באידיאל החינוכי הגדול” ויחד עם זה איננה מנסה להשליט אותו מיד ובכוח” אלא מגלה סבלנות חינוכית ומתנהלת לפי הקצב של המציאות. כמו יעקב אבינו בתשובתו אל עשו: “אדני יודע כי הילדים רכים” והצאן והבקר עָלוֹת עלי” ודפקוּם יום אחד ומתו כל הצאן… ואני אֶתְנַהֲלָה לְאִטִּי לְרֶגֶל המלאכה אשר לפני וּלְרֶגֶל הילדים עד אשר אבוא אל אדני שֵׂעִירָה” (בראשית לג יג-יד). יעקב מתנהל לאיטו” לפי קצב ההליכה של הילדים” אבל חותר להגיע ליעד הרחוק. הוא מתחשב ברכּוּתם של הילדים אבל איננו מוותר על האידיאל.
הסבלנות החינוכית דורשת גבורה נפשית. נוח יותר לדבוק ביעד חינוכי קרוב וזמין” בין אם הוא קרוב כי הוא אידיאל פשוט ובר-השגה” בין אם הוא קרוב כי דוהרים בקצב מהיר להשיגו. קשה הרבה יותר לחתור בקצב איטי אל אידיאל חינוכי גבוה” לסבול את הפער בין המצוי לרצוי בלא להתייאש ובלא לאבד את העשתונות” להכיר במגבלות החינוכיות העכשויות ולהתנהל בהתאם” ולמרות זאת להתמיד בחזון החינוכי.
הסבלנות החינוכית היא אחד היסודות של עבודת החינוך. רבות המחלוקות מהו האידיאל החינוכי הרצוי” אבל כל אידיאל חינוכי אי אפשר להצליח בו ללא סבלנות חינוכית. פעמים רבות” נתקלים הורים בסרבנות בלתי מובנת של ילד/ה או נער/ה בתחום מסוים. כל נסיונות השכנוע כושלים” הפנייה אל הרגש אף היא כושלת” הבן או הבת מגלים עקשנות שאי אפשר להבקיע. עם כל הקושי שבדבר צריכים ההורים לזנוח את כל מה שנדמה למראית עין כפתרון מיידי” ולהעדיף סבלנות חינוכית.
כיצד מכוּנה הסבלנות במקורות? – היא קרויה “ארך אפיים” או “רחמים”. על הכוונה האלוקית בבריאת העולם אומר המדרש “שבתחלה עלה במחשבה לברוא אותו במדת הדין” וראה שאין העולם מתקיים והקדים מדת רחמים ושיתפה למדת הדין”. מידת הדין היא האידיאל האלוקי. ה’ שיתף את מידת הרחמים למידת הדין” מפני שהמציאות מתקשה לעמוד בדרישות של מידת הדין. מהי מידת הרחמים? פירש הרמח”ל (מסילת ישרים ד) ש”לפי שורת הדין ממש היה ראוי שהחוטא יענש מיד תכף לחטאו בלי המתנה כלל” וגם שהעונש עצמו יהיה בחרון אף כראוי למי שממרה פי הבורא יתברך שמו ושלא יהיה תקון לחטא כלל… מדת הרחמים היא הנותנת הפך השלושה דברים שזכרנו” דהינו: שיוּתן זמן לחוטא ולא יכחד מן הארץ מיד כשחטא” ושהעונש עצמו לא יהיה עד לכַלֵּה” ושהתשובה תִנתן לחוטאים בחסד גמור”. מידת הרחמים היא הסבלנות החינוכית האלוקית” המאפשרת לאנושות להתגבר על כשלונותיה ולהתקדם לפי הקצב העצמי שלה. אין כאן ויתור על האידיאל האלוקי” על “מידת הדין”” אלא סבלנות אלוקית.
לתגובות: aviner@neto.net.il . לב אבות – קו חם (חינם) להורים של מתבגרים. המשיבים בקו: רבנים” פסיכולוגים ויועצים. טל’: 02-9973232. אתר “לב אבות” – evavot.org.ill באתר – מאמרים ושיעורי וידיאו מפי אנשי חינוך” רבנים ופסיכולוגים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

תפילת נעילה – על מה אנחנו ננעלים?
Shape-2
machon
כיצד מחזירים ילדים בתשובה? הרב אלישע אבינר
Shape-2
אלישע אבינר
חינוך יחידני או קבוצתי? (ב)
Shape-2
machon
קשיי תקשורת עם מתבגרים: הרב אלישע אבינר
Shape-2
tin-can-238488_640
חוזרים לבית הספר בשמחה
Shape-2
machon
חינוך יחידני או קבוצתי ?
Shape-2
machon
דמי כיס והיחס לכסף (ב)
Shape-2
machon
חינוך לאבלות על חורבן המקדש בדור של גאולה – הרב אלישע אבינר
Shape-2
הכותל
בין הזמנים והחופש הגדול חלק ב’ הרב אלישע אבינר
Shape-2
beach-814679_640
דמי כיס והיחס לכסף (א)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן