כל שנה" באזור ל"ג בעומר והילולת רשב"י" ניתן לשמוע את השאלה (או ליתר דיוק את הנזיפה): למה אתם" תלמידי בית המדרש של הרב קוק" מסתייגים מלימוד קבלה וזוהר ברבים? מילא החרדים שלא מתעסקים בלימודי אמונה; אבל אתם? הרי כל כתביו של הרב קוק בנויים על חכמת הנסתר?! מלבד זאת" לרב קוק עצמו יש פסקאות שמדברות באופן חיובי על שאיפה ל'חכמת הרזים' בדור הזה?! וכו' וכו'. יש להבין כי העיקרון העומד מאחורי ההסתייגות מלימודי קבלה לציבור רחב (בכל הדורות" אגב) הוא" שהיחשפות לתכנים פנימיים עשויה להזיק למי שאינו בשל לכך. תורת הנסתר עוסקת ברעיונות עליונים ומופשטים הנראים תמוהים במבט ראשון. אם האדם לא בשל עדיין לעכל באופן מאוזן את התכנים הללו – העיסוק בהם עלול להביאו לבלבול" ולעיתים אף לטשטוש של גבולות ההלכה והנורמליות.
בדור האחרון קיבץ הרב קוק את השיטות הרוחניות של הדורות כולם – בנגלה ובנסתר – ויצק מהם משנה אמונית אדירה הכתובה בשפה הניתנת להבנה שכלית. במבט ראשון הדברים נראים לעיתים לא מובנים עקב התוכן המופשט וסגנון הכתיבה שהיה מקובל לפני כמאה שנה וכיום איננו רגילים אליו; יחד עם זאת" אדם בעל יכולת אינטלקטואלית סבירה יכול – בצירוף עבודה קשה ותיווך של ספרים/רבנים – להבין ולהפנים את התכנים הללו. לעומת זאת" לימודי נסתר וזוהר" שמעצם טבעם משתמשים בביטויים גולמיים המובנים מאליהם רק ללומד הבּשֵׁל לכך" עלולים להותיר את הלומד שאיננו כזה עם תכנים מעורפלים המכניסים אותו לעולם עמום" ולעיתים הפוך מסדר החיים הנורמאלי.
נכון הוא כי בכתבי הרב קוק מצויות פסקאות שבהן מצוי עידוד וערגה ללימוד נסתר. עם זאת" יש לציין שלוש הסתייגויות: א) פעמים רבות כאשר הרב קוק מדבר על 'רעיונות עליונים' הנדרשים להילמד כיום וכו' הוא מתכוון לספרות כדוגמת כתביו" היינו לימוד תכנים אמוניים מעמיקים בצורה שכלית ולא לימוד קבלה. ב) רבות מן הפסקאות הללו נכתבו כפסקאות אישיות / תיאור מבנה נפשי של צדיקים יחידים / חזון עקרוני בדבר אופן הלימוד של 'תורת ארץ-ישראל' שיתברר עם הזמן – ולאו דווקא כהדרכה מעשית ומיידית. ג) אף אם נאמר כי הרב קוק נתן בדורו הדרכה מעט 'משוחררת' בתחום זה (ומשפט זה טעון הוכחה)" הרי שהרב צבי יהודה ורבים מתלמידיו המובהקים הדגישו בדורנו עוד יותר את ההדרכה המסתייגת מלימוד נסתר באופן פופולארי. זאת" ככל הנראה עקב אבחנתם כי בתרבות הנוכחית – בה ישנה משיכה חזקה למיסטיקה וזניחת השכל המופשט – הסכנה האמורה לעיל גדולה שבעתיים.
לסיכום" עם כל הרצון לעסוק בסודות הנסתר" בואו נהיה מקוריים ונלמד תורה בסדר רגיל ומוּבנֶה וזה יהיה הסוד הקטן שלנו…