פרשת: צו | הדלקת נרות: 18:16 | הבדלה: 19:34 (ירושלים) 

דף הבית > > בין אדם לחברו – פרשת יתרו

בין אדם לחברו – פרשת יתרו

הורים רגישים מאד לכישורים החברתיים של ילדיהם. הסוגיה של ילד המגלה קשיים חברתיים מעסיקה מאד הורים ומחנכים.
כיום מדברים על חינוך ולמידה של מיומנויות וכישורים חברתיים” שלא ניתן להמעיט בערכם” אולם כאשר מתבוננים בתוכן של עשרת הדברות נראה שהמצוות שקשורות לתחום של בין אדם לחברו” נגלה שהם במקביל לבין אדם מקום. ההתייחסות לנושא איננה רק בצד הטכני אלא בעיקר מתבססת על הקשר בין אדם למקום – ליראת שמים ולהפנמה של מידות ודרך ארץ” הקשורים לעולם הנפשי” ואינה מנותקת מהאישיות של האדם” ממהלך מחשבותיו” מאורח חייו ומהשקפותיו” שמוזנים ומושפעים מן הקשר לתורה.
המידות הן תחום שקשור לבריאות הנפשית של האדם. הרמב”ם מדבר “על הוי מקבל כל האדם בסבר פנים יפות”” הוא מסביר שזה מבטא את הבריאות הנפשית של האדם. לכן החינוך החברתי הוא לא רק מה עושים ואיך מתנהגים במצבים חברתיים.
לחיי החברה יש תפקידים משמעותיים מאד בהתפתחות העולם הרגשי של הילד. חברים משקפים סטנדרטים נורמטיביים בתחומים רגשיים והתנהגותיים שהילד מחקה. ילדים לומדים מחבריהם כיצד להתנהג” הם משווים בינם לבין החברים – מה עלי לעשות כדי להיות דומה להם.
החברים הם ראי חברתי” משקפים את המעמד – הסטטוס החברתי שלו – כיצד הוא נתפס בעיני החברה.
בהשוואה לחברים – הילד מפתח את המודעות לעצמו. באמצעות חברים הוא לומד על עצמו במה הוא חזק ובמה הוא חלש” מה מעריכים אצלו ומה לא” מה הם הכישורים שבולטים אצלו ותורמים לחברה.
ילדים מתנסים במצבים חברתיים מגוונים” בחוויות חברתיות – תחרות” עזרה הדדית” הבנה רגשית – שהיא היכולת להבין מצבים מנקודת מבט של האחר” ויכולים לבנות יחסי חברות טובים ומשמעותיים.
החברה מעניקה לילד תחושת שייכות. אחד הצרכים האנושיים הבסיסיים” הוא הצורך להרגיש להיות שייך לקבוצה” מעבר לחווית השייכות למשפחה” להורים ולאחים. יכולת גמישות – ויסות רגשי” היכולת להגיב במגוון רגשות באופן גמיש. ילדים נפגשים עם טווח רחב של תגובות רגשיות ולומדים להסתגל לכל אחד.
כמו בכל תחומי החיים של הילד גם התחום החברתי תלוי בשלב ההתפתחותי. המחקרים מראים כי ניתן להשפיע ולחנך למיומנויות חברתיות עוד בהיותם בגיל הרך. הילד הפעוט הוא יצור חברתי” ומרגע לידתו הוא מסוגל להרגיש את האחר.
השאלה היא כיצד לומד הילד להיות חברתי” מי מלמד אותו?
במהלך השנים הראשונות של הילד הוא לומד זאת מתוך מערכת היחסים שלו עם ההורים. במסגרת המשפחה לומדים הילדים על יחסים הדדיים ודרכי תקשורת. הם רוכשים עמדות ותפישות שקשורות לחברה. ילדים מפנימים את התרבות המשפחתית ובאמצעותה הם מעצבים את הנורמות והחוקים החברתיים כמו שיתוף” התחלקות” נתינה” בטחון עצמי” אהבה ונתינה.
במהלך חיי הילד יש דמויות נוספות שמשפיעות על חיי החברה שלו כמו הגננת” המטפלת ומחנכים. קבוצת הגיל מהווה הזדמנות מצוינת ללמוד חוקים חברתיים – ילדים מתנסים” מתַרגלים מיומנויות בתוך מערכת יחסים עם ילדים נוספים.
מחקרים מראים שתהליכי חִברות מתרחשים בגיל הרך. כאשר חבר לא מגיע לגן הילד מרגיש עצוב” תהליכי חִברות דורשים שימוש בכישורים ומשאבים אישיים כדי להתאים את עצמך לאחרים” וכן את היכולת להבין מצבים מנקודת המבט של האחר.
חברתיות מתפתחת דרך משחקים בגיל הגן” היא מרחיבה את עולמו של הילד. המשחקים מאפשרים להתנסות בתפקידים חברתיים שונים” אִתם מתאמנים בפתרון בעיות חברתיות” שיתוף פעולה” ובהטמעת עקרונות של מוסר וצדק.
ללמד חברתיות” זה תהליך מורכב. הלמידה נעשית בדרך כלל תוך התרחשות במסגרת חברתית” אלו הרגעים המזדמנים הטובים ללמידה משמעותית שאותם צריכים המחנכים לנצל.
ילד מפנים את הדמות “האידיאלית” שהוא רואה בעיני רוחו” ודרכה הוא לומד להסתגל ולתפקד בחברה.

כיון שנושא החברה רגיש מאד אצל הורים” והוא מראה על אישיותו של הילד” שואלים הורים מתי עליהם להיות מעורבים בין הילד לחבריו. למעשה אין פתרון אחד. זה תלוי באופיו של הילד. כעיקרון” הורים צריכים להיות ערניים וקשובים למצוקה של הילד” ללוותו ולתמוך בו. חשוב שילדים יתמודדו עם בעיות חברתיות שבהן הם מעורבים.
מתי יש להתערב? כאשר הם לא מרוצים מהבחירה של הילד את החברים.
כאשר הם רבים לעיתים קרובות.
כשנוצרים יחסי תלות והילד אינו מצליח לבטא את דעתו האישית” או מרבה לחקות את החבר.
כשילד מנוצל על ידי החבר” מושפע ממנו” נעשה תקפני במחיצתו או מפריע ומקלל.
כאשר החברות פוגעת בדימוי העצמי של הילד” כגון שמתבטל בפניו או מקנא בו.
יש להיות מודעים לכך שהורים נוטים לא להאשים חברים בדברים שליליים שמתרחשים אצל ילדם הם.
במקרים רבים בחירת החבר מתבססת על גורמים פנימיים שלא תמיד מודעים לילד” למשל כשיש צרכים מנוגדים” כמו ילד תלותי שיתחבר לילד שתלטן” ילד שקט וביישן ירצה חבר אסרטיבי שיסלול לו דרך” ילד סגור ומופנם זקוק לילד תקשורתי כדי להשתלב בחברה” וכד’.
המשך בשבוע הבא.

hadasage@walla.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

סמכות הורית – הכנה למתן תורה
Shape-2
machon
סמכות הורית (2)
Shape-2
machon
סמכות מנהיגות (3)
Shape-2
machon
והגדת לבנך
Shape-2
machon
משברי אמון בין הורים ומתבגרים: מאמר מיוחד מאת הדסה גהלי
Shape-2
sadness-513527_640
אמון בחינוך – שקרים (חלק א’) מאמר מאת הרבנית הדסה גאלי
Shape-2
Gesture of trust
ילדים מיוחדים
Shape-2
machon
עולם של ילדים
Shape-2
machon
אבא של שבת ואמא של שבת
Shape-2
machon
עקשנות (סיום)
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן