"אני באמת לא מבינה למה יש לנו מריבות, כמעט על כל נושא בהתנהלות החיים שלנו. לפני החתונה, הייתה לנו תחושת אחדות והסכמה, אמנם לא בכל התחומים, אבל סברנו שבזכות האהבה שלנו, הדברים יסתדרו במשך הזמן".
אני שומעת טענה כגון זו, מזוגות רבים שמגיעים אלי. מחד, הם רוצים להרגיש אהבה, מתוך תחושת היחד, מאידך, הם מוצאים את עצמם מתנגדים זל"ז כשלָרוב, ההתנגדויות מובילות להתרחקות רגשית ולכאב על החלום הראשוני שלא מתממש. יש מי שיתייאשו מחלום האחדות ויעברו לשלב של מאבק "צודק" והעיקר לא לוותר. יש מי שיחפשו שקט זמני ויוותרו על עצמם, מה שמוביל לחיים אמנם שקטים כביכול, אך יחד עם זאת עצובים ומתוסכלים. בני זוג רוצים להרגיש שהבית שהוא מקום של רוגע ומקום של ביטחון והם מוצאים את עצמם, נמצאים בהתנגשויות רבות. בהמשך החיים ההתנגשויות מעמיקות, אם לא יוצרים שינוי בגישה למה בכלל יש קונפליקטים ביניהם.
לכן זוגות שרוצים לחיות ברוגע וביטחון ולא יודעים כיצד, מחפשים עזרה חיצונית, כי הם לא מוותרים על עצמם.
מהו קונפליקט?
התנגשות בין ערכים, רצונות וצרכים. ככל שהקשר קרוב ורגשי יותר, כך הקונפליקטים כואבים יותר, אם לא יודעים לקחת אחריות וכיצד לנהל אותם.
לקונפליקטים יש תפקיד בבניית הזוגיות והעמקתה: קונפליקטים מעידים שלכל אחד יש נוכחות שמבטאת את האישיות שלו. ניגודים, הם הבסיס לזוגיות בריאה, כי כאשר כל אחד מביא את אישיותו, זוכה כל אחד מהם ללמוד מהשני נקודות ראייה נוספות שמרחיבות את יכולת ההבנה וההתפתחות שלו.
אם כך, מה הסיבה שאף שהקונפליקטים חיוניים, הם יוצרים סבל בנישואין, עד כדי כך שזוגות מגיעים לגירושין רגשיים או גירושין בפועל?
הנה כמה מהגורמים שיוצרים קונפליקטים, שידיעתם תאפשר לבני זוג להבין ולהתמקד בגורמים השייכים להם. מתוך כך, ניתן יהיה להגיע לפתרונות ולזוגיות בריאה. (כל אחד מהגורמים, עשוי להיות מאמר בפני עצמו.)
- הבדלים אישיותיים: כל אדם הוא עולם ומלואו, עם צרכים, ערכים והשקפות עולם שונות. הבדלים אלו יכולים ליצור חיכוכים וחילוקי דעות.
- ציפיות לא מציאותיות: לעיתים קרובות, בני זוג מגיעים לקשר, עם ציפיות לא מציאותיות לגבי בן הזוג או לגבי הזוגיות עצמה. כאשר המציאות אינה עומדת בציפיות, נוצר קונפליקט.
- הרגלים שונים: הרגלים שונים בתחומים כמו ניקיון, סדר, ניהול זמן או הוצאות כספיות יוצרים חיכוכים.
- לחצים חיצוניים: אירועים חיצוניים כמו מחלות, אובדן עבודה, בעיות כלכליות או לחץ בעבודה, עלולים להשפיע על המצב הרגשי של בני הזוג ולגרום למתח ביניהם.
- חוסר תקשורת: חוסר יכולת להביע את הרגשות והצרכים בצורה ברורה ויעילה יכול להוביל לחוסר הבנה והתפתחות של חומות רגשיות ביניהם.
- שינויים בחיים: שינויים משמעותיים בחיים, כמו הולדת ילדים, מעבר דירה או פרישה לגמלאות, יכולים לשנות את הדינמיקה בזוגיות ולגרום למתח.
- חוסר שביעות רצון מהזוגיות: כאשר אחד מבני הזוג או שניהם חשים חוסר שביעות רצון מהזוגיות, הדבר יכול להוביל למריבות ולתחושות החמצה.
- קונפליקט אישי פנימי: עלול לגרום לקונפליקט זוגי. מאבק בין רגשות, מחשבות או רצונות שונים בינו לבין עצמו.
- חלוקת תפקידים לא מאוזנת: תחושת עומס לא שווה – רגשי, כלכלי, או תפקודי – יוצרת משקעים, לעיתים מבלי לשים לב.
- משקעים מהעבר ואובדן אמון: פגיעות קודמות שלא עובדו, עלולות להשפיע על ההווה. תחושת חוסר ביטחון עלולה להוביל לקנאה, התרחקות או שליטה.
(במקרים כאלה, העיבוד וחוויה מתקנת של משקעים טראומטיים, הם הכרחיים, לפני או תוך כדי ייעוץ זוגי.)
בשבוע הבא בעז"ה, אכתוב על דרכים לפתרון קונפליקטים.